3 NEMME TRIN TIL EN SOMMERKLAR ALTAN

/ / Inspiration, Sommer, Udendørsplanter


Sommeren er over os og nu kan vi for alvor gøre brug af vores skønne uderum. Hvis du ikke allerede har fået styr på din grønne oase, så giver vi dig i dette blogindlæg tre nemme steps til, hvordan du gør din altan sommerklar!

 
1. START MED EN GOD BASE

Krukker/altankasser: Uanset om du vælger at holde dine udendørsplanter i en krukke eller altankasse, skal du vælge en, som har hul i bunden, så vandet kan løbe fra. Vores altankasser og udendørskrukker er eksempelvis udviklet med et vandreservoir, som er et såkaldt selvvandingssystem. Det betyder, at du både undgår at dine planter drukner eller derimod tørrer ud.

Jord: Når du har fundet din krukke eller altankasse, er jorden den næste vigtige del. Det er nemlig ikke helt ligemeget hvilken jord du vælger. Lær planten at kende og brug en muld, som er beregnet til den type plante – eller lad os levere dem færdigplantet til dig, så der er styr på jorden!

2. VÆLG PLANTER EFTER DINE FORHOLD

Sol og lys: Det er vigtigt at gå efter planter, som passer til de forhold, der er på din altan. De fleste udendørs planter vil trives i meget lys og det vil derfor ikke være en større udfordring at finde planter til f.eks. en sydvendt altan. Har du derimod en altan som kun har skygge kan det være en udfordring – men ikke umuligt. Her vil en Efeu eksempelvis være en god løsning – eller nogle af vores færdigfyldte favoritter til altankassen.

Vind og vejr: Vinden slipper vi aldrig helt for her i Danmark. Hvis du generelt oplever at vindforholdene er ret vilde på din altan på øverste etage, skal du overveje, om de planter du vælger, kan stå imod. Derudover anbefaler vi, at du generelt placerer vindfølsomme planter op ad muren, så de skånes så meget som muligt.
Vind er samtidig med til at udtørre dine planter og du skal derfor være opmærksom på at vande igen efter dage med meget vind.

 –

Altan-Greenify-sommer3. BEPLANTNING OG PLEJE

Rengøring: Før du starter plantefesten anbefaler vi, at du fjerner gammel jord og rengør din altankasse eller krukke. Derudover er det også en god ide, at starte med at plante i fugtig jord, så får planten de bedste start betingelser.

Vanding og gødning: Hvor ofte skal du så vande? Jo, her spiller vejret ofte en vigtig rolle, da det tit kommer an på hvor varmt eller koldt det har været, samt vindstyrke og regnmængde. Hold derfor øje med jorden og mærk efter. Føles den tør, bør du vande – føles den omvendt fugtig, bør du vente. Derudover er det en god idé at sætte dig ind i, hvad dine planter som udgangspunkt kræver. Udover vand kan du også supplere med gødning i vækstsæsonen for at give planterne de bedste vækstbetingelser.

Tjek for skadedyr: Det er vigtigt at du regelmæssigt husker at tjekke dine planter for eventuelle skadedyr. Hvis de opdages i tide, kan de blot fjernes manuelt og derudover holdes væk ved at nippe plantens visne blomster og supplere med Greenify Bladgødning, som kan styrke plantens forsvar mod skadedyr.

 

VORES ANBEFALINGER

TIL ALTANKASSEN

Alunrodkassen – Skab en skøn oase med Alunrodkassen i den nuance, som passer til din altan. Alunrod er en smuk, flerårig staude der findes i et hav af forskellige nuancer. Alunrod er en hårdfør planter som  er helt eller delvis stedsegrøn,  så du kan have en flot altankasse året rundt. Alunrod er et godt valg til dig som har en skyggefuld altan. De fleste Alunrod får fine blomster fra juni-august og du vælger selv om du er til røde eller grønne nuancer.

Den Vilde Kasse – Til dig, som gerne vil have blomsterengens udtryk helt op på altanen. Vi vælger de planter og blomster som er flottest netop når din altankasse skal tilplantes, og som giver din kasse et smukt og vildt udtryk. Vi blander gerne smukke,  spiselige planter ind i din vilde altankasse, så naturen kommer endnu tættere på og sanserne for alvor kan stimuleres. Vi leger med farver og dimensioner, så altankassen ikke bare er, som vi kender den.

Den Bivenlige Kasse – Skab et blomstrende paradis for bier, sommerfugle og andre bestøvere på din altan. Med Den Bivenlige Kasse vælger vores gartner blandt bivenlige blomster og planter, som er flottest lige nu. Den Bivenlige Kasse kan være et mix af både blomster og spiselige urter. Helt sikkert er det, at bierne og sommerfuglene vil elske dem! 

 

Favoritter til altankassen


TIL KRUKKERNE
Klatrehortensia – En smuk lysegrøn slyngplante, som får store hvide blomsterskærme i juni/juli. Planten vil elske at stå placeret op af en husmur hvor den med tiden vil hæfte sig fast og skabe en frodig, grøn oase. Planten er løvfældende og fuld vinterhårdfør.

Kæmpe Verbena – En stor jernurt som vil pryde enhver altan med sine små velduftende, lysviolette blomster. Planten blomstrer i juli-september og er sommerfuglenes ven på grund af dens høje nektarværdi. Den perfekte plante til byens flittige bestøvere! Planten er 1-årig, men selvsår sig ved frø.

Eucalyptus – Har sin oprindelse i Australien hvor den vokser som store træer i skovområder. Herhjemme trives de bedst i krukker på altanen eller terrassen som mindre buske. Planten har de fineste velduftende blade  i en blågrøn nuance som uden tvivl vil tilføre masser af karakter til ethvert uderum.

 

Favoritter til krukkerne

 

Vi ønsker dig en dejlig sommer og god fornøjelse!

// Hold øje med Plantebloggen hvor vi næste gang giver vores bedste tips til dine stueplanter