Greenify planteguide

Vi vil gerne gøre det så nemt som muligt for dig at indrette dit hjem med planter,
derfor har vi her samlet nyttig planteinformation.
Hvis der er spørgsmål du ikke finder svar på, er du altid velkommen til at sende os en
mail på info@greenify.dk - så skal vi hjælpe dig så godt vi kan. 

MERE GODE TIPS

Giv dine planter et brusebad fra tid til anden, da mange stueplanter elsker høj luftfugtighed. De vil elske dig for det.

Sæt filtdutter under underskålen til din potte, så du skåner dine møbler fra ridser. Ved at løfte underskålen lidt fra overfladen øger du cirkulationen under potten, og undgår derved eventuelle fugtskader.

Mange planter drejer sine blade efter hvor solens stråler kommer fra. Drej derfor dine planter med jævne mellemrum, så alle blade får lige meget sol. Så får du heller ikke en skævt voksende plante.

MERE VANDING

Hvornår og hvor meget skal jeg vande?

Sørg for at mærke jorden, som planten er sat i. Er jorden fugtig, er der ingen grund til at vande planten her og nu. Er planten derimod tør, så kan du roligt give din plante vand.

Forsøg dig frem i forhold til mængden, men sørg for at planten kan rumme vandmængden – du skal generelt passe på med at overvande eller sjatvande dine planter. Sjatvandninger får plantens rodnet til at kravle op mod overfladen. Dette kan være med til at svække planten og i værste fald medføre råd i rødderne.

Er du i tvivl, så kig på planten. Hvis du kan se, at bladene hænger eller de bliver gule/brune, så kan det være at de enten ikke får nok vand eller mangler gødning.

Start med at mærke jorden – er den helt tør, så mangler din plante nok vand. Er jorden derimod fugtig eller decideret våd, så kan det være tegn på at den mangler gødning eller er blevet overvandet. Her er det kun dig, der ved, hvilket af scenarierne, der er det mest sandsynlige.

Hvorfor må jeg ikke vande, når jorden er fugtig?

Når jorden er fugtig er dette en indikator for, at planten endnu ikke har kunne optage al væske. Vælger du at vande for ofte, kan dette bl.a. medføre at planten rådner eller at små dyr flytter ind. De fleste planter skal vandes ’fra oven’. Dette gør du bedst ved at fylde krukken til randen med vand og lade planten suge vandet til sig. Efter ca. 15-20 minutter fjerner du underskål eller prop og lader overskydende vand løbe ud i f.eks. din håndvask.

Hvordan skal temperaturen på vandet være?

Koldt vand er ikke ligeså lækkert for planten, som det er for dig. Du skal derfor helst lade dit vand have en temperatur på over 10 grader, men ikke lunkent. Du kan eventuelt hælde vand op i din vandkande og lade det stå ved stuetemperatur i noget tid.

MERE PROBLEMER

Hvad gik der galt?

Her kan du finde råd og vejledning til de hyppigste planteproblemer.

 

UDTØRRING

planteguide2_vandmangelHvis din plante ikke har fået nok vand, vil bladene begynde at få tørre kanter og muligvis visne helt af planten. Bladene begynder på mange planter at hænge og blive slappe, da de mister saftspændingen. 

Hvad gør jeg? 

Giv din plante en masse vand, og vand den hyppigere frem over.
Måske står planten for varmt, i nærheden af en radiator. 

Udtørring af bladene kan også betyde, at luften er for tør. Derfor er det en god idé at forstøve din plante med vand en gang i mellem, især om vinteren når der er varmt inde i stuen.

OVERVANDING 

planteguide2_overvandingHvis du er kommet til at give din plante for meget vand, vil det oftest vise sig ved gullige blade. Friske blade kan også falde af. 

Du vil oftest meget hurtigt kunne se det på jorden, men det sker også at jorden er tør på overfladen og våd på undersiden - især hvis planten står i en lukket beholder uden dræn. 

Hvad gør jeg? 

Hold tilbage med vandingen, så jorden får lov at tørre ud. Hvis jorden ikke tørre op, kan det være du bliver nød til at potte din plante om i ny jord. Du kan også sætte din plante et varmere og lysere sted, for at få jorden til at tørre hurtigere ud. 

NÆRINGSMANGEL 

planteguide2_næringsmangelHar din plante fået gullige blege blade og er væksten gået i stå, så kan det være din plante mangler næring.

Hvad gør jeg? 

Du kan give din plante noget universalgødning.
Det kan også være din plante trænger til at få ny jord og mere plads.

LYSMANGEL

planteguide2_lysmangelBladene er blege og mister farven. Planten smider blade.

Hvad gør jeg? 

Find en ny og bedre placering til din plante. Læs mere om de forskellige planters foretrukne placeringer på de enkelte planter.

SOLSKADER 

planteguide2_solskadeViser sig oftest ved store brune og visne plamager på din plantes blade. Tørre pletter med runde huller 

Hvad gør jeg? 

Flyt din plante væk fra direkte sollys. Fjern evt. skadede blade, da de ikke bliver grønne igen.

SKADEDYR 

planteguide2_skadedyrAlle planter kan blive udsat for skadedyr - ude som inde.
De sidder ofte på undersiden af bladene, men hvis angrebet er stort kan hele planten være angrebet. 

Planter kan også få svamp og viruser. 

Hvad gør jeg? 

Skulle det ske, at dine planter er plaget af bladlus, kan du med fordel benytte dette tip:

Tag en vandforstøver der kan rumme ca. ½ liter. Hæld 1 dl. husholdningssprit i. Fyld vandforstøveren næsten helt op. Hæld 2 tryk opvaskemiddel i inden du placerer sprøjtehovedet på forstøveren. Vend vandforstøveren et par gange så det hele er blandet sammen og sprøjt så, hvor bladlusene er. Det kan også være nødvendigt at fjerne skadedyrene med en vatpind. 

MERE VIND & VEJR

Det danske vejr er omskifteligt og man kan aldrig regne med hverken sol eller nedbør.

Derfor skal du holde øje med planterne i din altankasse eller udendørs krukker og vande dem, når de har behov for det. Det har de typisk en gang om ugen. I varme/tørre perioder kan det dog være nødvendigt at vande op til tre gange om ugen, mens vandingen i fugtige, kølige perioder bør være mere sparsom. På varme sommerdage er det en god ide at vande dine udendørs planter om aftenen, så vandet ikke fordamper.

Dine planter trives bedst, hvis du gøder dem regelmæssigt. Her anbefaler vi vores egen hjemmelavede Øko-eliksir. Du kan med fordel gøde dine planter, hver gang du vander dem i perioden fra marts til oktober.

MERE GØDNING

Det er vigtigt, at du sørger for at gøde planten i dens vækstperiode. Dette sørger for, at planten har optimal næring i jorden, så den kan vokse sig stor og stærk.

Vi har udviklet vores egen økologiske universalgødning, som er sammensat af nogle af de bedste, økologiske ingredienser, som sørger for en bæredygtig vækst.

Sådan her bruger du Greenify's økologiske universalgødning!

Dosering

5 ml til l liter vand

Brugsanvisning

Gødningen rystes godt før brug og blandes med vand i vandkanden.

Vask hænderne efter brug.

Gød ugentligt, marts-oktober.

TOP