Plantepleje på den nemme måde

Det behøver ikke at være en videnskab - Vi tror på dig!

Vanding

Hvornår og hvor meget skal jeg vande?

Start med at stikke fingeren i jorden – er den helt tør, så mangler din plante nok vand. Er jorden derimod fugtig eller decideret våd, så kan det være tegn på at den mangler gødning eller er blevet overvandet. Her er det kun dig, der ved, hvilket af scenarierne, der er det mest sandsynlige.

Forsøg dig frem i forhold til mængden, men sørg for at planten kan rumme vandmængden. Du skal generelt passe på med at overvande eller sjatvande dine planter. Sjatvandninger får plantens rodnet til at kravle op mod overfladen. Dette kan være med til at svække planten og i værste fald medføre råd i rødderne.

Varier stedet i krukken hvor du vander, så rodnettet får mulighed for at brede sig ud i hele krukken. Hvis rødder står dybt og bredt, så har du en mere stabil og tilpas plante.

Er du i tvivl, så kig på planten. Hvis du kan se, at bladene hænger eller de bliver gule/brune, så kan det være at de enten ikke får nok vand eller mangler gødning.

Hvorfor må jeg ikke vande, når jorden er fugtig?

Når jorden er fugtig er dette en indikator for, at planten endnu ikke har kunne optage al væske. Vælger du at vande for ofte, kan dette bl.a. medføre at planten rådner eller at små dyr flytter ind. De fleste planter skal vandes ’fra oven’. Dette gør du bedst ved at fylde krukken til randen med vand og lade planten suge vandet til sig. Efter ca. 15-20 minutter fjerner du underskål eller prop og lader overskydende vand løbe ud i f.eks. din håndvask.

Hvordan skal temperaturen være?

Koldt vand er ikke ligeså lækkert for planten, som det er for dig. Du skal derfor helst lade dit vand have en temperatur på over 10 grader, men ikke lunkent. Du kan eventuelt hælde vand op i din vandkande og lade det stå ved stuetemperatur i noget tid.

Hvad gik der galt?

UDTØRRING

Hvis din plante ikke har fået nok vand, vil bladene begynde at få tørre kanter og muligvis visne helt af planten. Bladene begynder på mange planter at hænge og blive slappe, da de mister saftspændingen. 

Hvad gør jeg? 

Giv din plante en masse vand, og vand den hyppigere frem over.
Måske står planten for varmt, i nærheden af en radiator. 

Udtørring af bladene kan også betyde, at luften er for tør. Derfor er det en god idé at forstøve din plante med vand en gang i mellem, især om vinteren når der er varmt inde i stuen.

 

OVERVANDING 

Hvis du er kommet til at give din plante for meget vand, vil det oftest vise sig ved gullige blade. Friske blade kan også falde af. 

Du vil oftest meget hurtigt kunne se det på jorden, men det sker også at jorden er tør på overfladen og våd på undersiden - især hvis planten står i en lukket beholder uden dræn. 

Hvad gør jeg? 

Hold tilbage med vandingen, så jorden får lov at tørre ud. Hvis jorden ikke tørre op, kan det være du bliver nød til at potte din plante om i ny jord. Du kan også sætte din plante et varmere og lysere sted, for at få jorden til at tørre hurtigere ud. 

 

NÆRINGSMANGEL 

Din plante har fået gullige, blege blade og er væksten gået i stå. Måske den ser ekstra trist ud og hænger lidt med tippen. Så kan det være din plante mangler næring.

Hvad gør jeg? 

Du kan give din plante noget universalgødning.
Det kan også være din plante trænger til at få ny jord og mere plads. Så fin en krukke som er 5-10 cm større end den nuværende og pot den over i den.

 

LYSMANGEL

Bladene er blege og mister farven. Planten kan også smide nogle af sine blade.

Hvad gør jeg? 

Find en ny og bedre placering til din plante. Læs mere om de forskellige planters foretrukne placeringer på de enkelte planter. I vinterhalvåret vil de fleste planter skulle rykkes tættere på vinduer, da solen står lavere på himlen. Så kommer lyset ikke lige så langt ind i rummet. Planten vil derfor føle mørket meget mere end i sommerhalvåret.

 

SOLSKADER 

Viser sig oftest ved store brune og visne plamager på din plantes blade. Ofte er det tørre, brune plamager, som kan begynde at hulle. Pletterne er meget 'crisp' og kan smuldre ved berøring.

Hvad gør jeg? 

Dette forekommer oftest om sommeren, hvor solens stråler er kraftigere og soltimerne flest. Flyt din plante væk fra det direkte sollys - hvis den står i et sydvendt vindue, kan den flyttes til en øst- eller vestvendt placering. Du kan læse på hver enkelt plante, hvor den sådan cirka helst vil stå. Fjern evt. skadede, brune blade, da de ikke bliver grønne igen. 

 

SKADEDYR 

Alle planter kan blive udsat for skadedyr - ude som inde.
De sidder ofte på undersiden af bladene, men hvis angrebet er stort kan hele planten være angrebet. 

Planter kan også få svamp og viruser. 

Hvad gør jeg? 

Skulle det ske, at dine planter er plaget af bladlus, kan du med fordel benytte dette tip:

Tag en vandforstøver der kan rumme ca. ½ liter. Hæld 1 dl. husholdningssprit i. Fyld vandforstøveren næsten helt op. Hæld 2 tryk opvaskemiddel i inden du placerer sprøjtehovedet på forstøveren. Vend vandforstøveren et par gange så det hele er blandet sammen og sprøjt så, hvor bladlusene er. Det kan også være nødvendigt at fjerne skadedyrene med en vatpind. Hvis du er til den lette løsning, så kan du benytte en insektspray.

UDTØRRING

planteguide2_vandmangel

 

OVERVANDING

planteguide2_overvanding

 

NÆRINGSMANGEL

planteguide2_næringsmangel

 

LYSMANGEL

planteguide2_lysmangel

 

SOLSKADER

planteguide2_solskade

 

SKADEDYR

planteguide2_skadedyr

Tre korte, men gode tips

Giv dine planter et brusebad fra tid til anden, da mange stueplanter elsker høj luftfugtighed. De vil elske dig for det.

Sæt filtdutter under underskålen til din potte, så du skåner dine møbler og gulve for ridser. Ved at løfte underskålen lidt fra overfladen øger du også cirkulationen under potten, og undgår derved eventuelle fugtskader.

Mange planter drejer sine blade efter hvor solens stråler kommer fra. Drej derfor dine planter med jævne mellemrum, så alle blade får lige meget sol. Så får du heller ikke en skævt voksende plante.

TOP