PLANTEPLEJE PÅ
DEN NEMME MÅDE

Det behøver ikke at være en videnskab - Vi tror på dig!

PLACERING

Det altid godt at have en specifik placering i tankerne inden du køber planter i øst og vest.

Start med at tænke lidt over, hvor din plante stammer fra. Er den normalt at finde i ørkenen, i bunden af junglen eller i stående på en italiensk bjergskråning? Dette kan være en god indikator og give dig indsigt i hvor planten helst vil placeres. Vi har selvfølgelig gjort alt dette for dig, så du behøver kun at kigge på ikonerne, for at finde en plante, som passer til den ønskede placering hjemme hos dig.

SKYGGE er et relativt vidt begreb, når det kommer til planter. Som tidligere nævnt vil planter have det bedst i rum, hvor der er noget naturligt lys, som kan komme ind ad vinduet. Så når du støder på ikonet med fuld sky, så er det planter, som kan stå i nordvendte rum eller andre mørkere kroge i dit hjem.

INDIREKTE SOLLYS har næsten ingen begrænsninger. Ikonet med solen bag skyen indikerer at denne plante vil kunne trives på placeringer med indirekte sol eller vandrende skygge. Mere konkret vil denne placering betyde, at der på et eller andet tidspunkt i løbet af dagen vil komme sollys ind til planten, modsat planterne i SKYGGE, som kun vil opleve himmellys.

DIREKTE SOLLYS er fuld gas på solen og sydvendte vinduer. Det er planter, som trives under ekstrem tørke og kraftigt udtørrende forhold.

VANDING

Det gør ikke den store forskel, om du vander oppefra eller nedefra . Du skal bare være sikker på, at din plante får nok vand.

Når jorden er meget tør, vil meget af vandet løbe lige igennem, hvis du vander oppefra. Vandet når slet ikke, at trænge ind til røddernes kerne. Derfor skal du vande en smule ad gangen, så al jorden langsomt bliver våd. En anden måde at vande på er, at sætte planten i blød og lade den suge al det vand den har brug for. Dette virker kun hvis krukken har et drænhul i bunden, og er især en god teknik til mindre planter.

Det er svært at sige præcis hvor meget vand, og hvor ofte man skal vande sin plante. Det handler om at lære sin plante at kende. Der er mange faktorer der spiller ind, fx placering, lysforhold, årstid, krukke type og klima.

Se og mærk altid jorden inden du vander - brug gerne din Greenify Fugtmåler. Er jorden helt tør og porøs, må du altid godt vande. Er jorden derimod fugtig eller decideret våd, har din plante ikke brugt al det vand den har fået.

Forsøg dig frem i forhold til mængden, men sørg for at krukken kan rumme vandmængden, så vandet ikke løber ud af underskålen. Jo større planten er, jo mere vand skal der til. Mindre planter i små krukker behøver ikke så meget vand, til gengæld skal de vandes oftere, da den lille jordmængde tørrer hurtigere ud.

Hvis du benytter Greenify's Universalgødning, så skal du ikke være nervøs, da den naturlige sammensætning af sporstoffer og mineraler er i tråd med plantens egen sundhed.

TRE HURTIGE TIPS

Forstøv dine planter
for at øge luftfugtigheden

Sæt filtdutter under undefade
så der kommer luftcirkulation

Drej dine planter
så alle bladene får lys

HVAD GIK DER GALT?

UDTØRRING

Hvis din plante ikke har fået nok vand, vil bladene begynde at få tørre kanter og muligvis visne helt af planten. Bladene begynder på mange planter at hænge og blive slappe, da de mister saftspændingen.

Hvad gør jeg?

Giv din plante en masse vand, og vand den hyppigere frem over. Måske står planten for varmt, i nærheden af en radiator.

Udtørring af bladene kan også betyde, at luften er for tør. Derfor er det en god idé at forstøve din plante med vand en gang i mellem, især om vinteren når der er varmt inde i stuen.

OVERVANDING

Hvis du er kommet til at give din plante for meget vand, vil det oftest vise sig ved gullige blade. Friske blade kan også falde af.

Du vil oftest meget hurtigt kunne se det på jorden, men det sker også at jorden er tør på overfladen og våd på undersiden - især hvis planten står i en lukket beholder uden dræn.

Hvad gør jeg?

Hold tilbage med vandingen, så jorden får lov at tørre ud. Hvis jorden ikke tørre op, kan det være du bliver nød til at potte din plante om i ny jord. Du kan også sætte din plante et varmere og lysere sted, for at få jorden til at tørre hurtigere ud.

NÆRINGSMANGEL

Din plante har fået gullige, blege blade og er væksten gået i stå. Måske den ser ekstra trist ud og hænger lidt med tippen. Så kan det være din plante mangler næring.

Hvad gør jeg?

Du kan give din plante noget Greenify Universalgødning. Det kan også være din plante trænger til at få ny jord og mere plads. Så fin en krukke som er 5-10 cm større end den nuværende og pot den over i den.

LYSMANGEL

Bladene er blege og mister farven. Planten kan også smide nogle af sine blade.

Hvad gør jeg?

Find en ny og bedre placering til din plante. Læs mere om de forskellige planters foretrukne placeringer på de enkelte planter. I vinterhalvåret vil de fleste planter skulle rykkes tættere på vinduer, da solen står lavere på himlen. Så kommer lyset ikke lige så langt ind i rummet. Planten vil derfor føle mørket meget mere end i sommerhalvåret.

SOLSKADER

Viser sig oftest ved store brune og visne plamager på din plantes blade. Ofte er det tørre, brune plamager, som kan begynde at hulle. Pletterne er meget 'crisp' og kan smuldre ved berøring.

Hvad gør jeg?

Dette forekommer oftest om sommeren, hvor solens stråler er kraftigere og soltimerne flest. Flyt din plante væk fra det direkte sollys - hvis den står i et sydvendt vindue, kan den flyttes til en øst- eller vestvendt placering. Du kan læse på hver enkelt plante, hvor den sådan cirka helst vil stå. Fjern evt. skadede, brune blade, da de ikke bliver grønne igen.

SKADEDYR

Alle planter kan blive udsat for skadedyr - ude som inde. De sidder ofte på undersiden af bladene, men hvis angrebet er stort kan hele planten være angrebet. Planter kan også få svamp og virus, hvilket kræver anden behandling.

Hvad gør jeg?

Skulle det ske, at dine planter er plaget af lus, kan du med fordel benytte en insektspray.

Det kan også være nødvendigt at fjerne store grupper af skadedyr med en klud eller en vatpind, inden du sprayer.
Du bør efter endt behandling overveje at styrke din plante med Greenifys Bladgødning ‘Jungle Mist’, som er en specialudviklet mikronæringsgødning som holder dine planters blade sunde og modstandsdygtige - også overfor bladsvampe.

Plantepleje Kit fra Greenify
Saks fra Greenify

Plantepleje
leveret til døren

Alt det bedste til dine planter!

Vi har udviklet og udvalgt de bedste planteplejeprodukter, så du kan give dine planter de bedste vækstbetingelser.

MERE NYSGERRIG
PÅ PLANTEPLEJE?

Læs meget mere om plantepleje på Plantebloggen, hvor vi også kigger på plantepleje i de forskellige sæsoner - både indendørs og udendørs.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
ligesom 2.500 andre

 

Modtag grøn inspiration til dit hjem eller din virksomhed;
opskrifter med krydderurter; grøn indretning; trends og meget mere

TOP
×